Чим годують у дитячому садку?
Цілком зрозуміле хвилювання батьків, якi віддають домашню дитину в садок. Чи все необхідне вона буде отримувати, чи калорійно і якісно будуть годувати? А головне, чи буде з апетитом уплітати дитсадкiвську їжу після домашньої?
Харчування у садках сьогодні на необхідному рівні і для занепокоєння причин немає. А що стосується пристрастей, будьте готові до того, що, можливо, на перших порах дитина може трохи покапризувати, відвертаючись від незвичної, на її погляд занадто прісної, їжі. Так, у садку не запропонують гостреньку приправку, улюблене смажене м'ясо або гамбургер. Але, дійсно, краще обійтися без смаженого, гострого та жирного. Всі примхи тимчасові. Звичайно, доведеться звикати до нового меню, але все це тільки на благо здоров'ю. А у веселій компанії однолітків процес дегустації нових страв і звикання піде швидше.
Основа правильного харчування у дитячих садках - це норми, які затверджені постановою уряду. Причому, для різних вікових груп свої норми. Від року до трьох на добу необхідно, в середньому, 53г білка, 53г жирів і 212г вуглеводів, а з 3-х років до 6-ти років - відповідно 68г, 68г і 272г. Медпрацівники в дитячому закладі складають меню, враховуючи норми харчування. Дитина має отримувати на день певну кількість м'яса, масла, кефіру, фруктів і так далі. В будь-якому садку є брокеражний журнал (прошнурований, з печаткою), де фіксуються багато показників: що кожен день подають на сніданок, на обід, на полудень, обсяг, якість. Споживання кожного виду продукту має відповідати нормі.
Приватні дитячі установи можуть вибирати собі постачальника самі. Це можуть бути відомі або менш відомі фірми, якість продукції яких влаштовує дитячі садки. На відміну від приватників, бюджетні установи працюють тільки з тими фірмами, які виграли тендер на поставку. Деякі продукти (макаронні вироби, цукор, крупи тощо) дозволено закуповувати на оптових ринках, але тільки за наявності відповідних документів якості.
До будь-якого продукту, що поставляється в садок, повинні додаватися три обов'язкових документа: накладна, сертифікат якості та ветеринарна довідка. Без них жодна установа продукт не візьме, причому приймати товар повинні комірник і обов'язково лікар з медсестрою. Крім того, у фірми, яка розвозить продукти, в обов'язковому порядку повинні бути санітарні довідки на машину, санітарна книжка для водія і для людей, що супроводжують товар. Це правила для всіх. Етикетки від продуктів із зазначенням дати вироблення зберігаються в садку два дні для контролю. Всі ліцензовані дошкільні установи (до речі, мати ліцензію повинні зараз і державні дитячі садки) суворо перевіряються спеціальною комісією і санепідемстанцією, та й відповідальні фірми-постачальники тепер ні за що не хочуть втрачати свій престиж та клієнтів і відповідають за свою продукцію.
Таїнство приготування обідів та сніданків відбувається на кухні. Саме звідси розпливаються смачні аромати. Кухні в хороших установах оснащені новим обладнанням, виділяються кошти на придбання електричних плит, духовок, кип'ятильників, жарильних шаф (в них випікають дуже смачні булочки), іншого кухонного начиння. Згідно санітарним вимогам, на кухнях є окремі зони - для оброблення сирих продуктів, м'ясний цех, овочевий, приміщення, де миють посуд, гарячий цех. Дерев'яні обробні дошки всi з написами: "для овочів", "для м'яса" і т.д. Розробні ножі теж мають кожен свого "клієнта": м'ясо, хліб, овочі, яйця. Останні, приміром, перед приготуванням миють в спеціальній ємності і навіть розбивають спеціальним ножем.
Всі продукти піддаються обробці і зберігаються кожен у своєму холодильнику, цілком виключено зустріти поруч на полицях сире м'ясо і, наприклад, вершкове масло. Холодильників багато, і це необхідно. Одну порцію кожної страви кухарі зобов'язані залишати в холодильнику на добу. При будь-якiй перевірцi відразу можна впевнитися, що їли діти саме в цей день.
Основним прийомом їжі в садку є обід. Саме в цей час малюк з'їдає максимальну кількість м'яса, риби і овочів. Перші страви представлені борщами, бульйонами, м'ясними, рибними і вегетаріанськими супами. На друге, зазвичай, дають м'ясні страви (котлети, биточки, гуляш, рагу). На гарнір бажано частіше використовувати овочі. На третє - свіжий сік, компот, кисіль. На сніданок та вечерю малюки отримують молочні каші з овочами та фруктами, овочеві страви, страви з сиру і так далі. Два рази на тиждень дітям дають кисломолочні продукти (кефір, ряжанку, йогурти), обов'язково раз на тиждень - рибу. З фруктами проблем немає в будь-який час року. Крім чотириразового харчування, майже в кожному дитячому садку щодня в 11.00 малюки отримують яблука, банани, ківі, сік.
Приватні і державні садки можуть робити для себе заготовки на зиму: солити капусту та помідори, заморожувати ягоди в холодильних камерах, запасатися картоплею, щоб потім взимку у дітей були смачні борщі, гарніри, салати, компоти і підливи. Заготівлі теж обов'язково супроводжуються довідкою з СЕС.
Пропонуємо для прикладу меню на день у дитячому садку:
Сніданок: салат з редьки і моркви, омлет, батон з маслом і какао з молоком.
11 годин: яблуко.
Обід: суп селянський на бульйоні з яйцем. Фрикадельки м'ясні зі складним гарніром (картопляне пюре плюс капуста тушкована), компот із сухофруктів з вітаміном С. Хліб житній.
Полудень: булочка віденська, чай.
Вечеря: каша гречана розсипчата з молоком, чай з молоком, хліб білий.
Як видно із запропонованого одноденного меню, харчування збалансоване. Ні в одному меню ви не зустрінете крупу (у вигляді каші) два рази на день. Якщо захочете ознайомитися з двотижневим меню, переконаєтеся, що одне і те ж блюдо там не повторюється. Так і з іншими продуктами. Меню в садках вивішується у холі, щоб батьки могли в будь-який час з ним ознайомитися. В дошкільних установах складають і перспективне меню - весняне, осіннє, літнє, зимове з урахуванням того, яких продуктів в який сезон можна давати малюкам в більшій кількості: влітку це фрукти, а восени і взимку при авітамінозі дітям покладається більше зелені і часник.
Якщо малюк - алергік. Чи підуть вам назустріч, якщо в дитини нестерпність якихось продуктів? Звичайно. Щоправда, більшою мірою це стосується приватних садків. Хоча і в бюджетних зараз теж намагаються, в міру можливості, замінювати заборонені страви.
У садках на кухні та в групах навіть висять списки малюків, яким забороненi певнi продукти або через захворювання, або дитина просто не їсть якісь з них (якщо відмовляється від м'яса, замість нього запропонують курку або рибу, не можна солодке - отримає несолодку булочку або чай без цукру, відкидає молоко - будь ласка, дадуть чай без молока). Ще одним плюсом в приватних садках є те, що там готують страви на вибір, хто що любить: коли в меню вареники, вони обов'язково будуть і з сиром, і з картоплею, якщо не всі їдять омлет - разом з ним пропонуються ріжки, деруни або щось інше, і можна вибрати блюдо за смаком.
Всім відомо, як довго інколи доводиться чекати своєї черги на отримання місця в садку - не один рік. Тому деякі батьки у зв'язку з браком місць в державних установах або з високою оплатою у приватних, віддають дитину в міні-дитячі садки на дому. Але необхідно мати на увазі: щоб відкрити такий садок у 2-3-кімнатній квартирі, потрібно отримати ліцензію та відповідні дозволи від санепідемстанції (СЕС) і пожежників. Матеріальна база повинна відповідати нормам, кухня повинна бути обладнана за правилами, необхідна також ліцензія на медкабінет. Але справа ця морочлива, та забезпечити належні умови і дотримуватися всіх санітарних норм там вдається насилу. В результаті, міні-сади виникають нелегально і, як правило, не мають ліцензії. В такому випадку стежити за дотриманням санітарних норм доведеться вам самим.
Батькам на замітку.
- Якщо ви вирішили віддати малюка у дитячий садок, обов'язково запитайте в адміністрації ліцензію. Її відсутність говорить про те, що садок ніколи не піддається перевірці з боку ліцензійної комісії і ви не отримаєте гарантії, що там будуть годувати за правилами, калорійними й якісними продуктами.
- Поцікавтеся, чи є в садку перспективне меню, звідки привозять продукти і чи є на них сертифікати якості. Інакше малюк не буде застрахований від шлунково-кишкових розладів.
- Якщо малюк вже відвідує садок і відмінно харчується, намагайтеся і в домашніх умовах дотримуватися меню, до якого вiн звик у садку. Часто буває так, що, відвідавши у вихідні дні з батьками якесь кафе і покуштувавши делікатесів, малюк перевантажує шлунок і приходить у групу з кишковим розладом, а лікарям доводиться відновлювати його здоров'я.
- Якщо в дитини алергія на якісь продукти, відвідайте садок і заздалегідь обговоріть можливість скоригувати меню.